Az ve öz fırça darbesi ile yapılan muhteşem resimlerin sanatı: Sumi-e

Sumi-e benim ruhuma en yakın sanat diye tanımladığım bir resim sanatı. Niye mi? Bu sorunun cevabı için önce bu sanat hakkında biraz bilgi vermek isterim. Mürekkep yıkama resmi veya sumi-e olarak da bilinen fırça resmi, tek renkli sanat eserleri yaratmak için mürekkebe batırılmış bir fırça kullanan geleneksel bir Doğu Asya resim stilidir. Çin’de ortaya çıktı ve bin yıldan fazla bir süredir uygulanmaktadır.

Teknik; manzaraların, hayvanların ve diğer konuların görüntülerini oluşturmak için fırça darbeleri, mürekkep tonları ve gölgelendirmenin bir kombinasyonunu kullanmayı içeriyor. Gerçekçi bir temsil yaratmaktan çok konunun özünü veya ruhunu ifade etmeye odaklanılıyor.

Fırça boyamada kullanılan malzemeler arasında mürekkep çubukları, mürekkep taşları ve hayvan kılı, bambu veya diğer malzemelerden yapılmış fırçalar bulunur. Kullanılan kağıt tipik olarak pirinç kağıdı veya ipektir.

Fırça boyama bugün hala Çin, Japonya, Kore ve Doğu Asya’daki diğer ülkelerde uygulanmaktadır. Ustalaşmak için yıllarca uygulama gerektiren, son derece saygın ve yetenekli bir sanat formu olarak kabul edilir.

Bu sanatta önemli olan en az fırça vuruşuyla istediğin şeyi resmetmek. Bu yüzden bir işe başlamadan önce plan yapmayı, konsantre olmayı ve en hızlı şekilde sonuç almayı da öğreniyor insan. Sumi-e Çin’de ortaya çıkmış olsa da günümüzde Japon resminin temeli olarak görülüyor. Ayrıca sumi-e fırçası kılıca da benzetilmiştir. Ünlü samuraylar konsantrasyonlarını ve becerilerini artırmak için sumi-e yapmışlardır.

Sumi-e aynı zamanda duyguların ifadesidir. Bu nedenle iyi bir eser ortaya koymak için kişinin dengeli bir ruh hali içinde olması önem taşır. Sumi-e yaparken odak noktasını değiştirmek farklı bir bakış açısı geliştirmeyi de sağladığı için bu esneklik günlük hayatımızı da etkiler.

Bu sanatın temel prensiplerinden biri de eskiz yapmadan çalışmak. Her fırça darbesi tıpkı söz gibidir. Nasıl ağzımızdan çıkan kelimeleri geri alamıyorsak fırça darbesini de başka bir vuruşla değiştiremeyiz. Malzemenin yapısı da bir noktayı iki kez boyamaya izin vermez. Bu nedenle sumi-e planlama, resmi yapmadan önce kağıt üzerinde nasıl bir resim olacağını öngörebilme ve günlük yaşamda da odaklanma, ağzımızdan çıkacak sözün sonuçlarını hesap edebilme gibi beceriler edinmemizi destekler.

Her fırça darbesinin planlı olduğu, yoğun odaklanma gerektiren bu sanat, benim iş yaşamımda da konulara daha kolay odaklanmamı sağlıyor.